III przepis

Tajski kurczak z grilla z kurkumą

Składniki:

1 kurczak w całości

marynata:

4cm korzenia świeżej kurkumy, obranego ze skóry (dostępna w naszym sklepie!)
średni pęczek kolendry z korzeniami (dostępna w naszym sklepie!) Można też użyć kolendry zwykłej, bez korzenia, zblendować liście razem z łodygami
łyżka białego pieprzu
łyżka sosu rybnego 
łyżka sosu sojowego
główka czosnku (Tajowie używają czosnku fioletowego, takiego jak w Polsce)
składniki puszki z piwem:
200ml piwa
3 trawy cytrynowe (dostępna w naszym sklepie!)
4 ząbki czosnku
kilka gałązek kolendry

Przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty wkładamy do blendera i ucieramy na pastę.
Smarujemy dokładnie kurczaka na zewnątrz i wewnątrz i zostawiamy na 3 godziny w lodówce. Wyciągamy kurczaka na godzinę przed grillowaniem (czyli 3 h w lodówce, 1 h w temperaturze pokojowej).

Do piwa wkładamy pocięte na kawałki 3 trawy cytrynowe, kolendrę i pokrojone ząbki czosnku.

Nakładamy kurczaka na puszkę z mieszaniną piwną.

Grill rozpalamy do pieczenia na ogniu pośrednim. Poniżej kurczaka możemy umieścić tacke do ociekania.

Pieczemy około 1 godziny.

Podajemy ze słodkim sosem chili.

Dodaj komentarz