IV przepis

Ryba w sosie słodko kwaśnym

Składniki (dostępne w sklepie) starczą na obiad dla 4 osób:

800g filetów z dorsza
1 łyżka wina shaoxing (albo sherry medium dry albo wytrawny wermut)
2 jajka lekko ubite
mąka ziemniaczana – pół szklanki
łyżeczka soli
0.5l oleju rzepakowego
na sos:

100g cukru
2 ząbki czosnku – posiekany drobno
2cm kawałek imbiru – posiekany drobno
łyżka sosu sojowego
4 łyżki ciemnego octu chinkiang
pół szklanki wody
skrobia kukurydziana do zagęszczenia – około 1 łyżki (zmieszana z odrobina zimniej wody)
opcjonalnie szczypiorek do przybrania
chili do przybrania (też opcjonalnie)
Filety z dorsza razem ze skórą tniemy na kawałki 2cm x 2cm. Wrzucamy do miski, dodajemy wino shaoxing, sól, jajka. Mieszamy wszystko i dodajemy mąkę ziemniaczaną.

W woku rozgrzewamy olej. Rybę smażymy w 5-6 porcjach. Kawałki ryby wrzucamy pałeczkami dbając żeby się nie sklejały. Jak zrobią się delikatnie złote, pałeczkami wyciągamy na papier kuchenny do odsączenia.

Teraz kolej na sos – w drugim woku (chyba, że umiemy oczyścić szybko pierwszy) wlewamy 2 łyżki oleju. Dodajemy czosnek i imbir, podsmażamy. Teraz dodajemy wszystkie składniki sosu oprócz skrobi. Zagotowujemy sos i dodajemy skrobię – może być potrzebne więcej niż podane jest w składnikach. Sos zgęstnieje, polewamy nim na talerzu rybę.

Dodaj komentarz